Bannere

Fra AktiWiki
Spring til navigation Spring til søgning
Et banner, kik på billede for større udgave

Et banner skal bruges til at komme ud med et budskab, der skal være skrevet kort og godt. En god bannertekst kan være: ”Åben grænserne – Asyl til alle!” Mens det er en dårlig ide at uddybe og komme med detaljer på et banner som f.eks. denne bannertekst: ”hvorfor knokler du? Når der er 18.000 der gerne vil dele arbejdsbyrden med dig. –derfor fordel arbejdet!”. Man kan lave løbesedler hvis man vil uddybe, eller paroler, alt efter hvilken forbindelse det skal bruges til. Der findes flere forskellige slags bannere som bliver gennemgået herunder.


  • Frontbannere

Er forrest i demonstrationer derfor er det vigtigt at det kommer med hovedparolerne. Det skal være kort og klart da det er dette folk udenfor demoen ser og det skal give en forståelsen for hvad demoen handler om. Det er vigtigt at frontbanneret er flot og grundigt lavet da det er det der gør om demoen får en kæk udstråling. Banneret må meget gerne være stort, da det helst skal blive set på lang afstand. Sidebannere behøver ikke være helt så flotte som frontbanneret, man skal huske at prioritere ens arbejde med bannerne så det ikke er sidebanneret der tager alt tiden. På sidebannerne kan der være nogle af underparolerne, så de er med til at uddyber frontbanneret.


  • Bannere på pinde

Kan bruges både i demonstrationer og under små happenings f.eks. på byens torv. Det er smart hvis man skal gå med dem at man har bæreseler eller har tøj på med lommer hvor man kan stikke pinden ned. Det er nemlig hårdt hvis man skal gå at løfte det samtidig med at man skal holde det lige. Man skal sørge for at banneret ikke er for langt, da det så har en tendens til at falde sammen på midten. Man skal når man laver dem også tænke på at det let kan få en sejleffekt hvis det blæser, løsningen på dette kan være at lave lufthuller i, så vinden kan slippe igennem.


  • Reklamebannere

Er bannere som man laver i forbindelse med specifikke arrangementer eller bare som et permanent banner, man kan hive frem f. eks hvor der står ens lokalgruppes navn på. Disse permanente banner kan være nogle man hiver frem hver gang der er en lokal SUF koncert, eller man kan tage dem med til et stormøde for at sige: ”så seje er vi”. Man kan bruge det specifikke banner til opreklamering af et offentligt møde eller en politisk fredags bar. Bannerdrops; se under bannerdrop.


At Male: Det kan være en god ide at grunde (d.v.s. at male hele banneret med bannerets farve) først, så malingen som man maler med ikke går igennem til bagsiden senere, da det er grimt på den anden side. Det bliver idet hele taget også bare flottere og klarere i farverne og malingen løber ikke så let. Ulemperne ved at grunde banneret er at det er lidt dyrt i maling, man risikerer at malingen sprækker efter gentagent brug og det kan gøre at banneret bliver tungt. Hvis man passer ordentligt på når man maler kan man ofte få et rigtigt flot resultat uden at grunde - men det bliver sværere at rette op på fejl.

En overheadprojektor giver rige muligheder for at eksperimentere med layoutet af et banner - eksperimenter med skrifttyper, grafik og komposition. Et velgennemtænkt banner kan redde en hvilken som helst aktion! Lav layoutet på computeren (word eller powerpoint kan sagtens bruges!), og print det ud på en overhead. Så taper man stoffet fast på væggen, og så prøver man at placere overheadprojektoren så motivet får det rigtige størrelse og sidder det rigtige sted, hvis man både skal have logo og tekst kan man flytte rundt på projektoren så man tegner dem på af flere omgange. Når man har fundet ud af hvor overhead projektoren skal stå taper man denne fast til gulvet og overheaden fast til projektoren så man ikke risiker at den bliver rykket mens man tegner op. Man tegner da op med blyant på banneret og man kan med fordel prøve at lægge skygger på bogstaverne - dette er dog oftest lettest at gøre i layout-fasen. Det er smartest at gøre dette på overheaden så man ikke laver for mange fejl på banneret. Når man har tegnet færdig på banneret tager man det ned og ligger det på et underlag af aviser så man ikke risikerer at malingen går igennem. Til at male det bruger man en fin og en grov pensel, den fine til at male kanter og den grove til at male i midten af bogstaver. Hvis man maler skygger kan det nogle gange være godt at male banneret af flere gange så malingen ikke løber sammen.

I mange situationer kan det være smart at afstive banneret så det bliver holdt ud. Hvis man skal lave et frontbanner til en demo kan det være smart at bruge en stige til at afstive det. Man kan løfte banneret i stigen når man går med det, og det har også den funktion at man kan bruge stigen til forsvar mod ordensmagten. Man kan også afstive et banner med en rund pind eller med haveslange. Man kan med held måske endda kombinere disse ting således at man kommer en pind i det øverste af banneret og haveslange nederst. Man kan sætte disse fast på flere måder man kan binde dem fast eller klipse dem fast. Til stænger og til afstivningspinde er det smart at sy løbegange.