Luk Lejren

Fra AktiWiki
Spring til navigation Spring til søgning

Luk Lejren var en aktion for at lukke asylcenteret Sandholmlejren ned den 25. oktober 2008, målet var at klippe hænget rundt om asylcenteret og lukke indgangskontrol posten ned, formålet med aktionen var en civil ulydigheds aktion imod den racistiske praksis som køre i Sandholmlejren.

Om aktionen

13. september 2008 kunne man på Modkraft.dk læse om planlægningen af aktionen Luk Lejren, hvor aktivister forklarede om den aktion der den 25. oktober samme år skulle lukke Sandholmlejren ned på grund af den racistiske praksis som køre i Sandholmlejren. Aktionen var fra starten lagt op til at skulle være en Civil ulydigheds aktion uden vold.

”Vi vil lukke lejren ved at bruge civil ulydighed. Uden at bruge vold vil vi tage op og fjerne hegnet omkring Sandholmlejren og samtidig lukke den kontrolpost, som kontrollerer lejrens beboere” udtalte talsperson for aktionen Pil Christensen til Modkraft.dk (Kilde: Modkraft artiklen ”Asylaktivister vil lukke Sandholmlejren”, 13. september 2008). Inspirationen til den civile ulydigheds aktion kom blandt andet fra aktion G13, hvor det med fredelige midler lykkes ungdomshus aktivister at besætte Grundalsvænget 13 i nogle timer.

I samme artikel udtalte Pil Christensen også grundlaget for aktionen ”Vi mener, at den forskelsbehandling og diskriminering, som finder sted i Sandholmlejren og i det danske asylsystem er udtryk for racisme. Vi vil vise med den her aktion, at man kan handle mod racisme. Vi inviterer alle til at handle sammen med os” (Kilde: før nævnte Modkraft artikel). Aktionen ville vise at man kan gøre noget mod racisme og den racistiske praksis som køre i Danmark for flygtninge.

Aktionen ville starte med en demonstration fra Allerød Station, som ville slutte op ved Sandholmlejren, hvor hænget skulle klippet ned og den indgangskontrol post som er ved lejrens indgang skulle lukkes ned.

Aktionens forløb

Lørdag den 25. oktober 2008 mødte op imod 2000 mennesker op og deltog i demonstrationen der startede fra Allerød Station kort før klokken 14. Da demonstrationen nåede til Sandholmlejren samlede omkring 300 sortklædte og maskerede aktivister i ”Sort Blok” sig, de trængte hurtigt igennem politiets første spærring og satte i løb mod den nordlige del af Sandholmlejren hen over et militærøvelsesterræn.

Her forsamlede aktivisterne sig og forberedte sig på at nå frem til lejrens hegn. De første forsøg på at trænge over Sandholmgårdsvej, hvor politiet var massivt tilstede, mislykkes og blev bombaderet af politiets tåregas, men i ly af hovedgruppens fremtrængnings forsøg lykkes det 30-40 aktivister at nå frem til det nordøstlige hjørne af Sandholmlejren, og midt i den forvirring lykkedes det aktivisterne at klippe noget af hegnet ned.

Modkraft.dk skrev ”I ly af hovedgruppens fremtrængningsforsøg formåede en mindre gruppe aktivister at bane sig vej til hegnet ved Sandholmlejrens nordøstlige hjørne. Midt i forvirringen lykkedes det de 30-40 aktivister at klippe meterlange sektioner af hegnet ned. Mens nogle aktivister anvendte boltsakse og knibtænger trak andre i hegnet med reb påmonteret kroge.” og ”Da en gruppe aktivister kort efter angreb hegnet ved lejrens nordvestlige hjørne, svarede politiet igen ved at angribe hele hoveddemonstrationen med tåregas. Den befandt sig på græsplænen umiddelbart udenfor lejrens hovedindgang, og børn, ældre og andre »almindelige« demonstranter blev ramt af de massive gasskyer , der drev hen over området.”, (kilde Luk Lejren: »En fantastisk dag«, Modkraft.dk artikel, 25. oktober 2008).

Efter aktionen erklærede aktivisterne aktionen for en stor succes, talsperson Emil Nielsen for Luk Lejren udtalte til Modkraft.dk, ”Vi havde sagt, at vi ville prøve at nå frem til hegnet omkring Sandholmlejren og klippe i det. Det lykkedes. Med aktionen fik vi vist, at det er muligt at handle mod den diskrimination og racisme, som Sandholmlejren repræsenterer. Det har været en fantastisk dag”.