LL-demo

Fra AktiWiki
Spring til navigation Spring til søgning

LL-demo er en årlig demonstration i den tyske hovedstad Berlin den anden lørdag i januar, hvor Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht og andre socialister og kommunister der blev myrdet af reaktionære frikorps soldater i januar 1919 efter den tyske revolution blev nedkæmpet.

Baggrund

Fra Dagbladet Arbejderen, 8. januar 2011

Gennem alle årene er marchenen til ære for Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht og Vladimir Lenin gået til kirkegården Friedrichfelde i den østberlinske bydel Friedrichhain, nu Lichtenberg.

Friedrichfelde blev indviet i maj 1881, og tjente frem til 1911 udelukkende som gravplads for Berlins fattigste indbyggere.

Den blev imidlertid berømt over hele Tyskland, da grundlæggeren af det tyske socialdemokrati SPD, Wilhelm Liebknecht blev begravet her i 1900. Ved hans bisættelse drog 150.000 mennesker i ligtog fra Charlottenborg til Friedrichfelde.

Da en række prominente socialdemokrater som Paul Singer, Ignaz Auer og Emma Ihrer senere blev bisat her, fik Friedrichfelde tilnavnet Socialistkirkegården.

Under og især ved slutningen af Første Verdenskrig døde mange berlinere af sult og udmattelse, og en del soldater døde af deres kvæstelser. Også de fandt deres sidste hvilested på Friedrichfelde.

Den 25. januar 1919 blev 33 ofre for Spartakus-opstanden den 5.–12. januar, blandt dem Karl Liebknecht, bisat i en massegrav. Senere på året blev flere ofre identificeret og begravet på Friedrichfelde, blandt dem Rosa Luxemburg.

Til minde om kirkegårdens begravede arbejderforkæmpere blev der i maj 1926 rejst et mindesmærke, udført af den tyske arkitekt Ludwig Mies van der Rohe. Det fik navnet Revolutionsmonumentet.

Indtil 1933 fandt hvert år en march og mindehøjtidligheder sted ved Revolutionsmonumentet til minde om Lenin, Liebknecht og Luxemburg, den såkaldte LLL-uge.

Det blev smadret af nazisterne i 1935. Efter Anden Verdenskrig besluttede Berlins byråd at rejse et nyt mindesmærke, Socialisternes Mindelund. Det blev indviet i 1951 af førende politikere fra Den Tyske Demokratiske Republik DDR. I centrum for mindelunden er en rondel med en stor sten og ti navngivne gravsten. Blandt dem er Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht. Her mødes hundredtusinde hvert år på den anden søndag i januar for at lægge en rød nellike ved gravmælet, der bærer indskriften »De døde maner os«.

Dansk deltagelse

Rosa Luxemburg og Karl Liebkneckt bliver mindet hvert år den anden weekend i januar i Berlin, vil du vide mere om demonstrationen og hvordan du kommer med fra Danmark, tjek http://www.rosakarl.org/ .

Henvisninger

Internt

På nettet