Kommunisme

Fra AktiWiki
Spring til navigation Spring til søgning

Kommunisme er en politiske ideologi, historie- og samfunds-opfattelse, hvor målet er afskaffelse af den private ejendomsret og i stedet indførelse af fælles ejendom for en mere fair fordeling af de værdier der skabes i produktionen mellem folket og arbejderne, i stedet for det mindretal der i dag ejer produktionsmidlerne under kapitalismen for flest af værdierne, som er skabt af det arbejdende folk. Begrebet blev introduceret i Frankrig i 1840'erne, i 1848 udgav Karl Marx og Friedrich Engels Det kommunistiske manifest for Kommunistisk Forbund.

Kommunismen har siden slutningen af 1840'erne spillet en politisk rolle, og gør det stadigt, dog med meget mindre magt end tidligere efter blandt andet Sovjetunionens kollaps i 1991. Men kommunisterne findes stadigt, i Rusland blev kommunisterne inden parlaments parlamentsvalget i 2012 udpeget til at få 18 procent af stemmerne og lande som Bolivia og Venezuela har fået socialistiske leder, samtidigt holder lande som Cuba stadigt stand og det på trods af en 50 år gammel blokade fra USA der forhindre stort set alle i at føre handel med Cuba.

I Danmark findes der i dag flere partier som bekender sig til en kommunistisk dagsorden, Kommunistisk Parti, Danmarks Kommunistiske Parti, Kommunistisk Parti i Danmark og Arbejderpartiet Kommunisterne.