Første gang i detentionen

Fra AktiWiki
Spring til navigation Spring til søgning

Første gang i detentionen

Du er på røven! Du er indespærret i et lille hvidt rum. Vægene er helt tomme på nær lige det andre fanger har skrevet. Deres tegninger af tissemænd og andre krusseduller er ikke just opmuntrende. Den eneste dør ud er hermetisk lukket, lavet af stål og designet specifikt til at holde dig indespærret. Hvis der er et vindue er det for højt oppe til at man kan se noget ud af det. Skulle man endelig få hevet sig derop, kan man hurtigt konkludere at en parkeringsplads på en politistation ikke er særligt spændende. Der er ingen til at snakke med dig, eller røre ved dig. Du er fejet væk i et hul som snavs på et gulv man ikke ønsker at nogen skal opdage. Helt alene med dine tanker og de centrerer sig omkring et simpelt universelt faktum. Du er på røven.

Afmagt. Cellen bliver den fysiske manifestering af begrebet afmagt. Der er ingen måde du kan slippe ud af den selv og de eneste mennesker der kan slippe dig fri er dem der har puttet dig derind. Du skal allernådigst bede om lov til at komme ud og bruge toilettet eller få noget at drikke.

Dine tanker er dine fjender Den første tur i en detentionscelle er aldrig rar. For det første er du blevet anholdt. Det er aldrig rart at have andre mennesker til at bestemme over dit liv. Der er findes stort set ingen mere direkte måde for systemet at tage kontrol over dig på, end når de fysisk flytter dig ind i en detentionscelle. Din anholdelse har måske endda været voldsom eller dramatisk. Hvad end du er blevet anholdt til en demo, aktion, bytur eller en helt tredie lejlighed er det sjældent det sker under behagelige omstændigheder. En anholdelse er derfor tit i sig selv rn hændelse man har brug for at bearbejde. Hvad har man gjort for at fremprovokere den? Var det berettiget? Behøvede de virkelig at stramme håndjernene så meget? Blev min ven også taget? Det er alt sammen ting man har lyst til at snakke med nogen om, men i detentionen er du helt alene. Dine tanker bliver dermed dine fjender. Du kan ikke få bearbejdet en ubehagelig hændelse før den er slut og en anholdelse er ikke slut før du er fri igen. Gem det derfor. Tving dig selv til at tænke på helt andre ting end hvad der er sket eller kommer til at ske. Du kan ikke bruge dem til noget lige nu og det hjælper dig ikke at blive frustreret over din situation. Detentionscellen er lavet for at vende dine tanker imod dig. Jo mere du sidder og tænker over hvad du har lavet og hvilken situation du er i jo dårligere bliver din situation rent faktisk. Det er der mere om senere.

Tips i detentionscellen:

Sov - Hvis du sover går tiden hurtigt og du bliver ikke mørnet psykisk af isolationen og dine egne tanker. Hvis du sover kommer du hurtigere ud og kan være vågen når der skal laves mere ballade.

Bevæg dig - Der er ikke meget plads, men fysiske bevægelser som englehop og armbøjninger kan holde dit hoved klart. Når du alligevel ikke har andet end din krop med kan du ligeså godt komme i form. Dertil falder du meget lettere i søvn hvis du er udmattet fysisk. Start derfor altid dit ophold med lidt motion og læg dig derefter til at sove.

Kontrollér dine tanker - Tving dig til at tænke på andre ting end sagen. Tænk på fiktionelle ting eller ting der intet har med politik eller politi at gøre. Den lækre fyr eller pige fra din klasse. Den gode bog du har læst eller noget helt tredie. Stop dig selv hver gang du begynder at tænke på noget der gør dig frustreret. Det hjælper at fløjte eller nynne en melodi man kender. Bedst hvis det er titelmelodien fra en serie, film eller et computerspil da det trækker tankerne hen på andre ting.

Modmagt - Der er et kamera og en mikrofon i enhver detentionscelle. Hvis du blokerer dem bliver betjentene vildt sure. De kan godt finde på at slå eller komme med trukne knipler fordi de tror du planlægger at overfalde dem.

Afhøringen- Pludselig bliver du hevet ud af din onde tankecirkel. Du bliver ført igennem politistationen af en betjent. Du skal nemlig op til afhøring. En betjent sidder bag et skrivebord. Det er muligvis ham der har hentet dig. Måske byder han dig på kaffe eller andet rart. I hvert fald begynder han på et tidspunkt at snakke med dig. Det starter som regel med formelle ting som adresse, hvor gammel du er, hvad du laver og så videre. Uanset hvad betjenten spørger dig om kommer han på et eller andet tidspunkt ind på at ville snakke med dig om det kriminelle forhold. Lige pludselig er det ret nærliggende at fortælle om det. Han lyder jo mere som en person der vil have dit syn på sagen end en person der vil dig noget ondt. Han bliver jo også ved med at pointere at han jo bare vil snakke med dig. Før du ved af det har du fortalt ham en masse ting om hvad der fik dig anholdt, drukket kaffe med ham og diskuteret en masse politik. Du får et papir du lige hurtigt skal skrive under, får dine ting udleveret og kan forlade stationen.

En afhøring er det sted hvor politiet samler bevismateriale. Det er en kriminalbetjent der afhørere dig. En kriminalbetjents arbejde er at samle bevismateriale og give det videre til anklagere og dommere. DET ER MEGET VIGTIGT DU HUSKER DET! Al tiden i detentionscellen har været for at gøre dig klar til dette øjeblik. Jo mere frustreret, irriteret og isoleret du føler dig jo mere har du brug for at snakke med nogen. Det er derfor betjenten er så snaksagelig og gerne vil høre om alle dine bekymringer. Det er derfor han tilbyder dig kaffe og andre behagelige ting. Det er derfor at han vil høre din mening om en masse ting. Alt sammen for at kunne samle bevismateriale imod dig eller andre.

Hvad betyder alt det bevis så for dig? Det betyder faktisk en hel del. Ser du politiet havde nemlig en grund til at anholde dig. Hvis du ikke bliver dømt for noget har politiet lavet en uretmæssig anholdelse. Det betyder at de skal til at betale erstatninger og måske endda forholde sig til klagesager. Alt det besvær slipper de naturligvis for hvis du bliver dømt for noget. De vil derfor gøre alt hvad de kan for at få dig dømt for et eller andet. Til det skal de bruge beviser. Langt de fleste af alle sager i Danmark er tilståelsessager. Det betyder sager hvor det bedste bevismateriale imod folk er ting de selv har sagt. Politiet vil derfor gøre hvad de kan for at få dig dømt og det bedste værktøj de har til det er alt hvad du selv fortæller dem. De mener det helt bogstaveligt når de i amerikanske film siger: "Alt hvad du siger kan og vil blive brugt imod dig". Jeg synes ikke så tit politet siger det i Danmark. Måske er det ikke så godt for dem hvis folk går og tænker over de ord for meget.

Hvorfor er det så dumt at snakke med betjenten der afhører dig? Hvis du snakker under en afhøring producerer du bevismateriale. Det arbejde er forbeholdt kriminalbetjenten der sidder overfor dig. Der er ingen grund til at du hjælper ham ved at gøre hans arbejde. Specielt ikke når hans arbejde er at få dig dømt for noget. Derudover er det sjældent kun dig selv du taler for. Hvis du taler om hvad nogen har lavet har du samtidig leveret bevismateriale imod dine venner og politiske kammerater. Hvis du er uskyldig ændrer det ikke noget. Betjentens arbejde er stadigvæk at få dig til at sige ting der kan bruges imod dig. Du kan med dine udtalelser sandsynliggøre kriminelle handlinger uanset om de har fundet sted. Det er dem der skriver referat og dermed dem der bestemmer hvad der kommer ned og hvad der bliver udeladt. Dertil skal du huske at betjenten nok har afhørt mange før dig og sikkert er en del bedre inde i lovgivningen end dig. Du kan komme til at tilstå ting du ikke vidste var ulovlige.

For at gøre en lang historie kort: UDTAL DIG ALDRIG TIL POLITIET! Gentag denne sætning 20 gange: "Jeg ønsker ikke at udtale mig". Sig det højt. Hør dig selv sige det. Uanset hvad betjenten siger eller gør så fasthold din ret til ikke at udtale dig. Lad ham aldrig få dig til at sige noget andet overhovedet. Det er dit eneste mål under en afhøring. Det er ligemeget hvad du har gjort eller ikke har gjort! Hvis du udtaler dig om noget som helst har de vundet.

Her kommer en række tips og tricks. De er baseret på de erfaringer jeg har gjort mig de gange jeg har været anholdt.


Under afhøringen

Beskidte trick betjenten bruger for at for at få dig til at tale:

Når betjenten snakker politik Det er for at provokere dig på dine holdninger. Det starter altid med "Jeg kan godt forstå at i er imod et eller andet, men hvorfor ikke bare ytre jer demokratisk". Det er meget farligt at begynde at forsvare aktioner eller anden politisk adfærd. I det sekund du begynder at forsvare noget du har gjort er du allerede uhyggelig tæt på at indrømme du har gjort det! Hold op! Der er ingen grund til det!

Ja/nej spørgsmål. Betjente der afhører dig elsker at få det til at lyde som om du kun kan svare ja eller nej. Dialogen er typisk sådan: Betjent: "Kan du erkende forholdet at du har lavet det eller det?" Demonstrant: "Det ønsker jeg ikke at udtale mig om" Betjent: "Er det et ja eller et nej?" Demonstrant: "Det ønsker jeg ikke at udtale mig om" Betjent: "Du må da vide om du har gjort det eller ej" Demonstrant: "Det ønsker jeg ikke at udtale mig om" Betjent: "Hvorfor vil du ikke udtale dig om det?" Demonstrant: "Det ønsker jeg sjovt nok heller ikke at udtale mig om." Betjent: "Nå men var du til stede så?" Demonstrant: *suk*

Som du kan se virker man let dum hvis man ikke svarer. Man kommer let i defensiven hvor man føler trang til at forsvare at man ikke vil snakke med dem. LAD VÆRE! Bliv ved med at fastholde at du benytter dig af din ret til ikke at udtale dig og at INTET af det de siger kan få dig til det!

"Var du til stede?" ALARM! Det er en fælde! Det hverken kan eller skal du svare på! Betjenten starter altid med det spørgsmål efterfulgt af "Hvad galt er der i at fortælle os hvor du var?". I mange situationer er det strafbart i sig selv at være til stede. Under demonstrationer eller optøjer kan det i sig selv være strafbart blot at være til stede. Også selvom man ikke har deltaget i nogen andre ulovligheder!

Provokationer og spydigheder Det er tit at betjente driller eller er generelt onde. Hvis du begynder at samarbejde holder de som regel op. Det er for at skubbe dig i retning af en tilståelse. Ligemeget hvad de gør så lad være med at svare igen på provokationer. Bliv ved med at fastholde at du ikke vil udtale dig. Du får intet ud af at snakke med dem om andet. Selvom du jorder dem verbalt har de stadig fået dig til at tale. Det kan føre til at du før eller senere kommer til at give dem informationer de kan bruge. Specielt hvis du lader dig hidse op. Husk at det også kan være strafbart at sige de forkerte ting til politiet på en forkert måde. Så får de dig til at bryde deres regler på deres hjemmebane.

Vold eller trussler Det er heldigvis sjældent at politiet direkte truer eller slår aktivister under afhøringer. Det sker og der er i realiteten intet du kan gøre ved det. Hvis de er kommet så langt ud at de helt åbenlyst bryder deres egne regler så radikalt, er de også klar til at lyve for at opretholde det. Det eneste du kan gøre er at holde ud og lade være med at udtale dig så lang tid du kan klare det. Husk at du slipper fri før eller senere og når du gør kan du få alle i din omgangskreds til at miste troen på retssystemet.

Lovlige trusler Det er desværre ikke ulovligt at fortælle dig om hvad de kan gøre inden for lovens rammer. Tit forklarer en betjent dig om hvordan at de jo er NØD til at ransage hos alle dine venner og dine stakkels forældre MEDMINDRE du samarbejder. Det kan også være de truer dig med at få dig varetægtsfængslet medmindre du tilstår. Som regel er det tomme trusler men uanset om de taler sandt eller ej hjælper det hverken dig eller dine venner og familie hvis du tilstår. Husk på at de jo kan lytte til din forklaring og beslutte at gøre det alligevel. Derfor skal du stadig lade være med at udtale dig. Også selv om det er ubehageligt.

"Du kan ligeså godt tilstå. Vi har dig alligevel" Nej de har ej! Tit viser betjente billeder og alle mulige andre beviser for at få dig til at tilstå. Det er vigtigt at du ved at du altid kan gøre din sag værre ved at udtale dig. Ellers ville det være ligemeget med at få dig til at tilstå. Lad være med at kigge på dem da det er fuldstændig irrelevant at kigge på uden en advokat og det er bestemt heller ikke klogt at gøre på en politistation.

Forfattet af Rebe| med inspiration i Investigators’ Dirty Tricks http://aia.mahost.org/sec_dirty.html