Danmarks besættelse 1940-45

Fra AktiWiki
Spring til navigation Spring til søgning

Den nazistiske besættelse af Danmark blev indledt da tyske tropper om morgen den 9. april 1940 rykkede ind over den danske grænse, og sejlede til Sjælland og øerne, Norge blev besat samme dag. Den danske regering besluttede den 9. april 1940 at samarbejde med tyskerne, under påskud af at ville få Danmark sikres igennem krigen, denne samarbejdspolitik med tyskerne foregik frem til august 1943, hvor tyskerne krævede dødsstraf for sabotører, dette ville regeringen ikke gå med til. Efter arrestationerne af kommunister den 21. juni 1941, gik resten af den kommunistiske venstrefløj til direkte aktiv modstand, borgerlige modstandskræfter kom først med lidt senere, kommunisterne trykte illegale blade og saboterede fabriker der arbejdede for tyskerne. Den 4. maj 1945 kapitaler tyskerne i Holland, Nordvest-tyskland og Danmark, krigen slutter.

Samarbejdspolitikken

Alliance partner med Tyskland?

August-oprøret 1943

Modstandsbevægelsen

Modstandsbevægelsen kom relativ sent i gang i Danmark, kommunisterne var ikke som i andre lande blevet gjort det danske kommunist parti forbud, derfor levede danske kommunister som senere kom til at tegne modstandsbevægelsens struktur et nogenlunde almindeligt liv frem til arrestationen af de danske kommunister den 21 juni 1941, da Sovjetunionen blev invaderet af tyske tropper, hvor tyskerne valgte at arrestere også de danske kommunister, ca 300 blev anholdt, og deraf senere 150 sendt til tyske kz-lejre hvor 22 døde.

Kommunisterne og BOPA

Arrestationen af de danske kommunister den 21. juni 1941 var en tilrettelagt aktion, informationer om hvem der skulle anholdes fordi de var såkaldte "top-kommunister" var blevet samlet af politiet og politiets efterretningstjeneste mange år før besættelsen, det var det danske politi der anholdte kommunisterne om morgen den 21. juni, efter at enstemmigt regeringen havde vedtaget Kommunist-Loven efter tyske pres.

Efter arrestationen af de danske kommunister gik dem der var undsluppet det danske politi og tyskerne under jorden og startede modstandsarbejdet, i starten med meget primitive midler til sabotage, tændstikker og tænd væske kunne være effektiv til at rydde en fabrik der lavede ting til tyskerne, kommunister dannede Kommunistisk Partisaner, KOBA, senere ændrede man navnet til Borgerlige Partisaner, BOPA, så også folk uden kommunistiske idealer kunne være med.

BOPA var primært en københavnsk gruppe, de saboterede blandt andet B&W, Riffelsyndikatet og rigtigt mange flere fabriker der arbejdede for tyskerne, de trykte også den illegale avis Land og Folk, der udkom fra slutningen af 1941 og frem til krigen sluttede, og derefter blev til dagblad.

Våbenmodtagning og spionage

Det almindelige hverdags liv

Befrielsen maj 1945

Se også