BZ

Fra AktiWiki
Spring til navigation Spring til søgning

Hvorfor BZ’tte huse?

Retfærdiggørelse

Før man kan besætte et hus er det nødvendigt at have sit ideologiske grundlag for det i orden, ellers risikerer man udelukkende at fremstå som en bunke unge der bare er ude på at lave ballade. Vi er ikke ballademagere - vi en gruppe mennesker der ønsker at ændre verden - også selvom det kræver en del ballade!

At BZ’tte et hus er essentielt et opgør med den private ejendomsret. Vi anerkender ikke diverse boligspekulanters ret til at lade huse stå tomme og ubenyttede hen når der er boligmangel. Det er således også en måde at vise hvordan vi ønsker at ejendom skal tilfalde de der har brug for den, og ikke tjene pengeinteresser. 

BZ er en måde at signalere at det ikke er let at være ung/indvandrer/ung børnefamile i de danske storbyer. Den store mangel på en social boligpolitik er med til at tvinge alle de skæve eksistenser ud af bybilledet, og skaber en bymidte præget af luksuslejligheder, kontorer og hoteller. Alt i alt en proces der dræber den levende gadekultur som gør din by til et spændende sted at bo. F.eks. er der i København på Vesterbro blevet gennemført en gentrificering (folkeforlyttelse) hvor narkomaner, fattige og indvandrere er blevet skubbet ud af bydelen, og blevet genhuset i Ishøj og andre forstæder, som følge af en asocial boligpolitik. I din by og i dit lokalområde kan du højst sandsynligt genkende lignende tendenser, og det er dette som du kan tage et opgør med gennem BZ, eller gå den mere rationelle vej og faktisk være med til at ændre de politikker i synes der er sååå forfærdelige - via demokrati og ikke hærværk.

Signalværdi

BZ har en meget høj signalværdi hvis man er i stand til at fremføre sine synspunkter, og grundlaget for husbesættelsen. Det er vigtigt at gøre sig klart hvad det er der adskiller BZ fra at slumstorme- en anden aktionsform med nogenlunde samme ideologiske grundlag. At slumstorme er at flytte ind i et tomt hus relativt ubemærket, at bruge det og bo der. Opgøret med ejendomsretten er det samme, og det kan også være en effektiv aktion – forestil dig at du/i boede der et halvt år før det blev opdaget. Dette ville så kunne bruges mod ejeren af ejendomme, at den er så ubenyttet at ingen lagde mærke til dig i et halvt år. I praksis er det dog svært at gennemføre, og man har ingen garanti for at aktionen bliver specielt effektiv. At BZ’tte er at ”storme” et tomt hus og med det samme gennem bannere, flyers eller lignende gøre det klart at man har overtaget/stjålet det. Målet er ligesom med slumstorm at man får lov til at beholde huset, men som BZ’er italesætter man sin position, og sørger for at ligge en klar politisk linie. Dette betyder at uanset hvor kort der går før man bliver smidt ud, har man gjort grundlaget for det klart. Dette er BZ’ttelsens styrke- det er klart politisk, og kan derfor ikke fremstilles som hverken dovenskab, nasseri eller ”drengestreger”.

Banner, flyers, pressemeddelselser/løgne som der bliver fortalt til medierne, slagord, fest og farver er jeres måde at kommunikere til omverdenen hvad det er i laver og hvorfor- husk at gøre noget ud af jeres materialer, og jeres ”grundlag” for at netop dette hus skulle bz’es. Det er altid et plus at komme i pressen, dermed får man sørget for at budskabet når videre end de naboer der eventuelt måtte være i nærheden – hav derfor en pressemeddelelse klar til udsending det øjeblik i går ind i huset.

Perspektiver: Hav en konkret plan for det hus i bz’er. Sig til pressen og andre folk hvad det er i vil med det- gratiscafé, øvelokaler, kollektiv – whatever! Men hav en plan, og realiser den det øjeblik i har fået lov til at blive i huset, ellers mister aktionen også en hel del at sin betydning.

Sådan gør du – tips og tricks:

Forarbejdet

Det er med BZ som så meget andet, 90% ligger i forberedelsen, 5% i udførelsen, og de sidste 5% i charme, selvtillid, og lækkert hår (arghh lækkert hår kommer kun med ordentlig hygiejne, noget de fleste af jer sikkert ikke følger)!

Arrestation: Det er desværre ikke til at komme uden om, men arrestation er et meget sandsynligt udfald af en BZ-aktion. Alle der har tænkt sig at deltage aktivt (dvs. gå ind i huset) risikerer at blive straffet. Det er paragraf 264 stk. 1 dvs. ulovlig indtrængen - og det bliver skrevet på ens straffeattest. Bøden er på ml. 500 og 1500, men oftest 1000 kr. Dette er ikke eksakte beløb da det er op til den enkelte domstol! Det er selvfølgeligt dyrt i længden, men så kan man jo holde en rask lille støttefest eller to! Mere om selve arrestationen senere.

Huset: Det går ikke at bztte et hvilket som helst hus, forestil dig at få at vide at jeres nyligt besatte hus var ved at blive ombygget til ungdomsboliger – pinligt! Heldigvis er der måder at undgå dette på. For det første kan man spørge folk i nabolaget hvad de kender til huset- det er nok mest sniksnak, men man kan ofte få et par guldkorn om en uretfærdig spekulant. Desuden er det en let og pålidelig måde at finde ud af hvor længe et hus har stået tomt. Desværre byder denne metode ikke på mange konkrete beviser. Det er ikke usædvanligt at en bekymret borger beder om aktindsigt i hvad der foregår med huset ved siden af, og derfor er det mere eller mindre en ekspeditionssag de fleste steder at få dette som BZ’tter. Praksis svinger fra kommune til kommune, men generelt sender man en skriftlig ansøgning om aktindsigt i den pågældende adresse. Bare husk at finde på en eller anden god løgn om hvorfor i er interesserede. Her burde i kunne se hvilke byggetilladelser der (ikke) er blevet ansøgt om, og dermed også hvilke (hvis nogen) planer der er med huset.

Scouting: Det er ikke umuligt at bztte et hus man ikke har set før, men det er rarest at have en idé om ind/udgange, mulige barrikadeplaceringer og lignende. Desværre er dette oftest ikke til lige at finde ud af uden at være i huset. Oftest kan man en to stykker, i ly af natten, få et hurtigt kig på hvad status på et givent hus er. Hus at være stille, og husk for guds skyld lommelygter! Noter døre, vinduer, trappegange, og steder der er lette at forskanse. Skulle politiet dukke op efter i er smuttet bliver sådan noget oftest forkastet som drengestreger og derfor er der ikke den store risiko så længe i ikke bliver taget på fersk gerning.

Redskaber: For at kunne gennemføre aktionen skal i have noget værktøj til at bygge barrikader at og til at kunne bryde ind i huset. At skaffe værktøj må i enten gøre ved at låne af venner og familie, eller selv investere i det. Fuldstændigt uundværligt er et brækjern/koben og en batteridreven skruemaskine + lange skruer. En hammer og lange søm kan bruges, men det er meget lettere for politiet at bryde dem op. Hvis huset ikke er fyldt med gamle byggematerialer og møbler der er lette at bruge skal i også have brædder og andre barrikaderingsmaterialer med.

Flyers/Banner: Det er altid flottest med et banner man har lagt nogen kræfter i, men mht. BZ skal man huske at politiet ofte ikke leverer bannere tilbage. Lav så flotte bannere som i kan overskue- men det behøver ikke være en picasso. Flyers derimod kan i langt hen af vejen bruge også efter selve aktionen er overstået. Evt i forbindelse med støttefesten der skal finansiere bøderne. Disse er også en vigtig måde at få jeres budskab ud på, lav dem flotte, spændende- vis at i tager det her seriøst!

Udførelsen

Arbejdsfordeling: Gør jer klart hvem der skal lave hvad i forbindelse med aktionen. Det er nyttigt at have styr på hvor redskaber, banner og lignende er, og hvem der tager sig af det. Hav ALTID mindst én udenfor. Selvom det måske er sjovest at være med inde i huset bør man altid have en eller flere udenfor. De kan holde øje med politi, presse og andet godt. Hvis episoden tager længere tid kan de levere vand og mad til de derinde. Det er ikke ulovligt at stå udenfor, og politiet kan højst bede disse om at rykke over på den anden side af vejen. Det er ulovligt at modtage/levere ting til/fra huset. Gør dette uden politiet ser det. Jeres mand/kvinde udenfor kan også tage imod redskaberne det øjeblik i er færdige med jeres barrikader. Tag en spand med og en del meter snor. Bind snoren fast i spanden og hejs værktøjet ned til dem udenfor – så bliver det ikke konfiskeret af politiet. Hvis værktøjet bliver konfiskeret kan i ikke få det igen da det er bevismateriale. Hvis i seriøst ønsker at besætte og beholde et hus kan i godt forberede jer på at i ikke får det første gang, og nok heller ikke anden gang. Tricket er at køre politiet trætte- at rydde bzere er ressourcekrævende. Derfor kan man med fordel besætte et hus over flere omgange, eventuelt have flere hold, hvor det næste rykker ud et par timer efter de første er blevet anholdt. Eller eventuelt et par dage efter. Det udstiller også hvor ligeglad ejeren ofte er med huset.

Barrikader: Der er ikke rigtigt nogen idé med at BZ’tte hvis man ikke forsøger at hold politiet ude. Ellers kan to betjente principielt komme ind og anholde jer alle sammen i løbet af et kvarter. Hvis det skete ville hele aktionen være gået lidt i vasken. I forbindelse med en almindelig BZ-aktion er den sørgelige sandhed at man simpelthen ikke kan holde politiet ude – de har noget væsentligt sejere værktøj end vi nogensinde får. Man kan dog forsinke dem og sikre sig at de spilder flest muligt kræfter på det ved at dukke mindst et par golfer op. De vigtige med barrikader er ikke at lave nogle vildt snedige nogle der kan åbnes og alt sådan noget – hvis i får huset skal i nok få tid nok til den slags. Det øjeblik i er i huset er det vigtigste at barrikaden er hurtig at færdiggøre, og relativt simpel. Den letteste måde at lave en barrikade der kan holde de første nysgerrige betjente ude er ved at bruge de døre (hvis der er nogen) der er i huset. I mangel på en dør fungerer samme princip hvis i har en stor plade af en art. Luk døren, skru en bjælke (A) fast i gulvet et stykke værk fra døren og sæt endnu en bjælke (B) i spænd ml. bjælke A og døren. Forstærk evt. m. sidste bjælke (C). Hvis i har mere tid kan i forstærke barrikaden med flere bjælker ml bjælke A og dør – husk i så fald at trykket helst skal fordeles jævnt over hele døren

Arrestation: At blive anholdt kan godt være lidt grænseoverskridende første gang, men er egentligt ikke så frygteligt. Politiet kan være nogle lede voldsfascister, men kan også bare være pissegnavne og sure – det sidste er at foretrække. Det er rarest at blive anholdt sammen med de hinanden, så alle kan se hvad der sker med hvem. Det irriterer dog politiet mere at lege fangeleg. Sæt jer evt. i nærheden af hinanden når politiet kommer. Generelt er det eneste der sker at de beder en gå med dem en ad gangen og man kan så alt efter humør og viljestyrke gå med dem eller blive trukket i ulovlig armlås ud af bygningen. Er man i rigtigt drillende humør kan man følges med dem indtil lige inden i skal ud af bygningen, så er de tvunget til at trække en det sidste stykke, og det giver nogle gode billeder i pressen! Igen er det en fordel at have en aktivist udenfor, evt. med kamera - så er panserne lidt ekstra bange for at tæve løs til højre og venstre. De holder generelt en i detention i omtrent 6 timer, for hvis de holder én meget længere skal de give et gratis måltid. Man bliver slæbt ind til en betjent der afhører en om hvad der er sket. Lad være med at udtale dig om noget. Du er blevet snuppet i bygningen, og sidder derfor til en §264 alt hvad du siger kan kun risikere at bringe en af dine kammerater yderligere i fedtefadet. Din straf bliver hverken større eller mindre afhængigt af samarbejde, så bare hold mund. Til sidst skal du have udleveret dine ting, du kan enten vælge at skrive under på den seddel hvor der står at du har fået tilbageleveret dine ting eller lade være. Hvis du ikke gør det skal de gennemgå ALT i hele din taske og skrive det ned - det tager tid, men til gengæld betyder det at du principielt slet ikke har anerkendt anholdelsen. Dette nedsætter heller ikke din straf. Husk at vente på hinanden udenfor detentionen, jeres kammerater udenfor kan eventuelt have sørget for mad eller vand i mellemtiden!

Inspiration til jeres aktion:

Man kan i løbet af en række BZ’ttelser lave en falsk bz’ttelse. I griffenfeldtsgade drønede vi en gang ind, smed banner ud af vinduerne og satte en ghettoblaster til med høj punk. Så gik vi ud på gaden og delte flyers ud som om det var en aktion ligesom alle de andre- politiet dukkede op med tre golf’er og stormede ind i et tomt hus. Det var tæskesjovt - Se endnu engang gør i det mere tydeligt at i bare vil have det sjovt, og det er der ikke noget i vejen med, problemet ligger i at i prøver at fremstå som en samling progressive mennesker som vil ændre verden hvilket i virkeligheden er løgn og latin.

Et trick der gør politiet virkeligt arrige, men som også er ret sjov er brun sæbe på trapperne, eventuelt foran jeres barrikader.- så glider de rundt mens de prøver at komme ind – eneste ulempe er at i jo også før eller siden bliver slæbt ud, og til den tid er panserne virkeligt sure.

En enkelt gang har vi sat os sammen inden vi skulle anholdes, med undtagelse af tre der havde gemt sig rigtigt godt. Politiet ryddede dem de kunne se, og ti minutter efter politiet var smuttet hoppede de tre ud fra deres skjul med et nyt banner, lavede en hurtig barrikade og Hopla- huset var besat igen!

I forbindelse med at vi ville bztte nogen kontorer engang i 2003 klædte mig og en anden os ud i vores stiveste puds, ringede til ejendomsmægleren og sagde vi var handelsskoleelever der var i gang med et projekt. VI påstod at vi skulle lave en fiktiv virksomhed, og at vi gerne ville have nogen billeder og en tur i kontorerne. Lang historie kort lykkedes det os at få en guidet tur rund i en kæmpe bygning, med rig mulighed for at finde alle ind- og udgange, planlægge barrikader og andet godt!

Tænk stort, tænk kreativt, tænk frit! BZ er sjov alvor!

Skabelon:BZ og ungdomshuset