Kost og logi

Fra AktiWiki
Version fra 17. sep. 2020, 01:53 af Admin (diskussion | bidrag) Admin (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning

Madidéer

En ting, der helst ikke må gå galt, når man laver et træf eller større møde, er, at man løber tør for mad. Hellere lidt for meget mad end lidt for lidt. Irritation og manglende koncentrationsevne bliver oftest resultatet, når man udsulter en rebel. Gennem historien har manglen på mad ført til utallige oprør. Derfor er det en god idé at få tjek på madforsyningen uden at det skal koste en herregård.

Brød

Bag brød i forvejen og frys det, så det ikke bliver tørt. Det kan betale sig selv at bage, når der kommer mange mennesker. Sørg for det ikke er rent hvedebrød - det mætter og fylder ikke. Blød kerner op dagen før du bager. Det er også sundere. Brug herefter gængse bageopskrifter fra kogebøger, Familiejournalen etc.

Dahl - indisk linseret

Darl svarer for indere til hvad kartoflen er for danskere og pasta for italiere. Det smager godt, fylder meget, er sundt (vitamin B) og er billigt.

Laves som følger: Sortér røde linser og fjern eventuelle sten og urenheder. Varm/kog dem i en smule vand med lidt olie, ikke for meget væske til at starte med. På et tidsspunkt skifter de farve til gusten-gule. Så er de ved at være færdige. Spæd hele tiden op med vand, så de ikke koger på. Brug en stor gryde, da de udvider sig. Når konsistensen er grødet krydres de med salt, peber, kurry og marsala samt hakket løg. Du kan supplere retten med gulerødder og kartofler. Serveres med ris. Dagen efter er darl´en så stiv, at den kan bruges som smørepålæg. Ka´ det være bedre?

Hummus

Hummus er mættende og billigt. Kikærterne lægges i blød i ca. 12 timer og koges til de er møre sammen med hvidløg, boulion og ingfær (ingefær kan undlades, men det smager godt.) Gem noget af kogevandet. Kikærterne blendes, evt. med spidskommen, derefter røres det med kogevandet, eller tyrkisk yougurt hvis der ikke er veganere der skal spise med, til konsistensen er omtrent som leverpostej.

Små huskeregler

  • Husk at have store gryder nok, da det kan tage satans langt tid ellers.
  • Ris er nemmere at lave i store portioner end pasta, der bliver grødet og melet. Pas på risen ikke brænder på, og husk at det tager et pænt stykke tid at vame det hele op.
  • Økologiske varer er stadig dyrere end almindelige varer.
  • NETTO og Fakta er billigst. Irma og Brugsen er dyrere, men har flere økologiske varer.
  • Spørg evt. grønthandler om rabat, eller tjek hvor caféer, medborgerhuse o.lign. køber ind. Måske kan man komme med i deres indkøb og på den måde undgå de normale priser, hvis målet er at spare penge.
  • Få altid kvitteringer og bon´er ved indkøb. Så er det lettere at holde styr på udgifterne.
  • Sørg for på forhånd at sikre aktivister. Så slipper man selv for både at skulle holde møde, være ansvarlig arrangør og stå for maden. Aktivister kan være venner eller sympatisører. De kan evt. få en flaske vin eller nogle øl for tjansen.