Folkets Hus
Beskrivelse fra Folkets Hus' hjemmeside:
Folkets Hus er Nørrebros eget samlingssted. Her kan du lære dine naboer at kende, dyrke sport, drikke kaffe, se film, lave folkekøkken, hænge ud og meget, meget mere! Folkets Hus drives af frivillige Nørrebroere. Vi har højt til loftet og rigeligt med plads til gode ideer og lokalt engagement. Huset er brugerstyret, og vi holder jævnligt Fællesmøder, hvor vi tager stilling til, hvordan huset skal drives.
Huset blev slumstormet i 1971 og har siden dannet ramme om utallige græsrodspolitiske, kulturelle og sociale aktiviteter. Folkets Hus er altid i forandring, og det er følsomheden over for på lokalmiljøets behov, der er husets styrke. Når Folkets Hus efter 40 år stadig spiller en vigtig rolle på Nørrebro, er det fordi, at tusindvis af lokale borgere med vidt forskellige ambitioner og interesser har engageret sig i at fylde huset med liv.
I dag ligger Folkets Café i stueetagen, hvor du kan drikke lækker kaffe, hygge dig med dine naboer og deltage i spændende arrangementer. På 1. sal ligger Forsamlingssalen, som bruges til seminarer, folkekøkkener, fester og meget andet. På 2. sal finder du Varmestuen, hvor man kan trække sig tilbage og få ro i hovedet. Husets 3. sal danner ramme om sportsrummet, som byder på et væld af sportsaktiviteter for børn og voksne.
I 2012-2013 gennemgik Folkets Hus en større renovering efter mange års heftigt brug af den gamle fabriksbygning. I forbindelse med renoveringen fik huset blandt andet nye vinduer, gulve, branddøre, toiletter og elinstallationer. Derudover er huset blevet malet og har fået flere nye møbler.
I 2013 indtrådte Folkets Hus i FONDEN FOR DE ÅBNE RUM. Fonden har til formål at styrke tryghed, bæredygtighed og social ansvarlighed, og den støtter brugerstyrede projekter.
Folkets Hus danner ofte ramme for seminarer, koncerter, støttefester og workshops, som har et ikke-kommercielt og frivilligt udgangspunkt. Hvis man er interesseret i at benytte huset til et arrangement, er man meget velkommen til at kontakte os. Se hvordan under kontakt.
Historie
Folkets Hus bliver slumstormet
Folkets Hus blev etableret den 12. september 1971. Den gamle fabriksbygning på Stengade 50 stod tom, da en gruppe unge slumstormere indtog den som en del af det såkaldte Septemberoffensiv, hvor blandt andet også Christiania blev besat.
Den sorte firkant
Nørrebro så meget anderledes ud i 70’erne, end det gør i dag. Området omkring Folkets Hus på Indre Nørrebro var kendt som ‘Den Sorte Firkant’. Et kvarter præget af tæt beboelse, slumlignende boligforhold og få åbne pladser og fælles faciliteter for kvarterets beboere.
Folkets Hus bliver beboerhus
Folkets Hus blev indrettet som selvstyrende beboerhus og blev et samlingspunkt for Nørrebros beboere. Husets brugere dannede grupper omkring forskellige aktiviteter som for eksempel folkemusik og teater. Folkemusikgruppen Folkets Hus Spillefolk blev etableret i den periode og har gennem årene varmet huset op med musik og dans. I gennem årene har Folkets Hus fået en stærk tradition for at dyrke interesser og fællesskaber i et uformelt miljø, præget af engagement, nysgerrighed og respekt for hinanden.
Folkets Park
På grunden ved siden af Folkets Hus blev der etableret en park, der fik navnet Folkets Park. Parken blev renoveret i 2008 gennem et samarbejde mellem Københavns Kommune og Folkets Park Initiativet.
Kampen mod bysanering
I 70erne og 80erne var der flere konflikter med Københavns Kommune, der ville bysanere kvarteret, og der var planer om at omlægge området omkring Folkets Hus til parkeringsplads. Samtidig var der stridigheder mellem kommunen og Nørrebros beboere omkring den byggelegeplads, der kendes som Byggeren, der lå ved siden af Folkets Hus. Grunden blev ryddet i 1980 efter flere års kamp.
Folkets Hus bliver godkendt
I 90erne opnåede Folkets Hus status som godkendt, selvstyrende kulturhus under Københavns Kommune og fungerer stadig sådan. Huset er stadigt brugerstyret efter basisdemokratiske principper og drives af frivillige kræfter.
De sociale bevægelsers hus
Folkets Hus er en vigtig del af Nørrebros moderne historie. Huset har spillet – og spiller stadig – en stor rolle i lokale borgerinitiativer og sociale og politiske kampe på Nørrebro. Udover kampen om Byggeren har Folkets Hus lagt rum til mange af de politiske kampe, som har udspillet sig på Nørrebro. Eksempelvis kampen for Ungdomshuset, de store asylpolitiske aktioner og fx i forbindelse med COP15. Folkets Hus har altid været et naturligt samlingspunkt for aktivister fra nær og fjern, når der har været større aktioner og demonstrationer i København.