Forskel mellem versioner af "Tøj"
da>Danili |
Admin (diskussion | bidrag) m (1 version importeret) |
Nuværende version fra 16. sep. 2020, 06:30
Tøj er en let måde at få dit budskab ud til rigtigt mange mennesker- og behøver ikke koste noget i længden - tøj kan endda være en indtægtskilde i det lange løb! Tøj er en del af den bredere kategori "merchandise", men hører til den absolut mest anvendelige ende af merchandise-spektret! Når folk vælger at gå med dit/jeres tøj bliver det set af helt vildt mange mennesker- og dit politiske budksb bliver således spredt hurtigt, på en personlig måde. Tøj har altså en anden signalværdi end plakater, og der bliver lagt mere aktivt mærke til bådskabet - og det kan endda aflede diskusioner mellem bærer og betragter! Der ligger også et politisk budskab i om tøjet der bruges til merchandise er produceret under økologiske forhold og forarbejdet med fair-trade status. Tøjet er oftest dyrere, men holder også længere. Hempvally forhandler økologisk tøj af hamp og bomuld.
Det mest almindelige propaganda-merchandise er absolut badges og t-shirts, her vil vi fokusere på forskellige typer t-shirts, og på processen der ligger bag dem. Grundlæggende findes der to typer tryk - DYI (Do-it-Yourself), og det mere proffesionelle tekstiltryk.
DIY
DIY er ofte en stencil eller et silketryk henover en t-shirt eller trøje som folk enten selv medbringer, eller som i har fundet billigt (gratis) i en genbrugs. Inden du går i gang skal du overveje et par centrale ting: budskab, Pris og holdbarhed. Disse tre ting ligger før processen med at lave dit stencil.
Budskab: DIY ligger i udtryk meget op af forskellig street-art, og er derfor også kun egnet til budksber der kan bære dette - "STOP KRIGEN!" " skrald din mad" eller et lill simpelt billede ville f.eks. fungere godt som DIY-tryk, mens "mere luksus på venstrefløjen!" sikkert ville være mere nice i rigtigt tekstiltryk. Pris: Eftersom et DIY ofte er noget hvor folk selv medbringer materialer bør prisen som udgangspunkt ligge lavt, enten gratis, eller en symbolsk betaling så i kan betale maling, eller fundraise lidt på det. Holdbarhed: Holdbarhed er meget central for hele processen, og ligger sig mest op af jeree materialevalg. Det mest holdbare DIY- tryk fås ved at bruge rigtig tekstilmaling, men hele processen er lidt mere omstændig, og malingen lidt dyrere. For at lave trykket skal du bare lave en ganske almindelig stencil, og male, helst med en skumrulle, men i mangel på bedre enten med spray eller en pensel. Skumrullen giver et noget pænere resultet, og koster også kun 20-40 kroner, så invester i en. Bemærk at visse farver maling fungerer dårligt på visse farver stof – gul fungerer dårligt på rødt, og det meste fungerer dårligt på sort. Husk i alle tilfælde at stort set alt kan lade sig gøre hvis man blot lader trykket tørre, maler det over igen, og lader det tørre på ny (evt. flere gange). Har du brugt almindelig maling er trykket færdigt nu, og vil holde i et godt stykke tid. Har du brugt tekstilmaling skal trykket stryges efter det er tørret igennem, så hav et strygejern og –bræt parat! Proceduren skifter lidt alt efter hvilken maling du har brugt, så læs vejledningen på flasken.
Tekstiltryk
Det mere dyre, tekstiltryk giver meget større muligheder ift. dit tøj, og her kan man lave noget rigtigt kvalitetsmerchandise! Tekstiltryk er dybest set blot en tegning, eller en tekst du har layoutet på computeren, og sendt til en trykker. Der er mange trykkerier, og prisen svinger meget fra sted til sted, og svinger særligt efter mængde, så spørg rundt omkring et par steder.
Selve trykket forudsætter at i tager helheden af jeres færdige ”produkt” i betragtning. noget tryk er absolut mere egnet til en t-shirt end en hættetrøje, og det er f.eks. meget begrænset hvilke budskaber der gør sig på en cap. Layoutet kan principielt laves i et hvilket som helst grafik-program, selv "paint" kan bruges, men det er stærkt at anbefale at man bruger et lidt mere avanceret program, i stil med photoshop. Ønsker du at inkorporere noget der er tegnet i frihånd kan det naturligvis bare scannes ind og bruges i det samlede layout. Tag layoutet meget alvorligt, for tekstiltryk er dyrt, og i skal helst tjene pengene ind igen. Det gør en stor forskel i prisen om trykket er en en- to- eller flere farver, så tag det med i jeres layout-overvejelser.
Prisen må i sætte alt efter om i blot vil have pengene ind igen, eller om i også håber på at kunne tjene noget på det til endnu mere merchandise, eller til at støtte jeres forening/bevægelse/initiativ eller lign. Husk uanset hvad at i er nødt til at sætte prisen en smule over jeres udgifter da i højst sandsynligt ikke får solgt det hele, og der mulgvis vil være lidt svind. Som minimum er en god sats ca. 15% fortjeneste, alt over det vil være indtægt.