Pressemeddelelse

Fra AktiWiki
Spring til navigation Spring til søgning
Den printbare version understøttes ikke længere, og har muligvis nogle renderingsfejl. Opdater venligst din browsers bogmærker og brug i stedet din browsers standard printfunktion.

Arbejd efter princippet: ”man har kun lavet det, hvis nogen har hørt om det!”

Journalister er dovne og under stort tidspres, Når en journalist ser en udtalelse fra sådan nogen som os, vurderer hun:

  • er der noget jeg kan bruge til bladet?
  • har jeg tid til at lave det om til en artikel?

I langt de fleste tilfælde bliver der ikke nogen artikel ud af det. Det er selvfølgelig til dels politisk sortering der ligger bag, men nok mest fordi vi laver nogle elendige pressemeddelelser. Journalisten kan ikke, eller skal bruge meget lang tid, for at lave dem om.

Derfor skal du prøve at sætte dig i hendes sted, når du laver udtalelser. Nyheden i toppen og alle de andre råd fra AktiWikis Skriv så det kan læses. Hvis din udtalelse ligner en artikel, gider journalisten måske rette den til og lade den gå til tryk.

Hjælp den på vej

Det er ikke altid nok at lave den journalistisk rigtig. Nogle blade smider alle pressemeddelelser i papirkurven (alle redaktioner modtager hver dag en stor stak fra private firmaer). Du kan hjælpe den på vej. Find en nogenlunde hæderlig journalist på bladet. Ring til hende og spørg om en udtalelse af den og den art har interesse. Måske har den, og så kan du tage op og aflevere den. Du har oven i købet fået en kontakt på bladet, som du kan bruge i andre situationer, og som journalisten måske også bruger.

Tips og tricks:

  • Skriv pressemeddelelser på samme form som RITZAU-telegrammer. (Det mindsker journalisternes arbejde og giver dermed større chance for at de trykker indlægget)
  • Opbyg et tæt samarbejde med bestemte medier, så de får ”single-historier” til gengæld for at de jævnligt skriver om os og trykker vores indlæg.
  • Ring op eller fax pressemeddelelser. Det giver opmærksomhed!
  • Skriv selv indlæg så journalisterne ikke skal lave så meget.
  • TAG BILLEDER!! også evt. film hvis det er muligt.
  • Brug citater! Sørg for at få folk til at udtale sig. Både SUF’ere og ”fjenden” som man vil udstille i artiklen.
  • Tænk over formuleringer. Sproget betyder meget for om det tages alvorligt.

Vigtige dele af en pressemeddelelse:

En overskrift med emnet

Hvem strejker, og hvorfor?

Sæt det mest opsigtsvækkende ind i overskriften. Lad være med at gemme "godterne" nede i teksten - der skal stå de mere kedsommelige ting.

En forklaring på ting, journalisten skal vide

Hvor store er besparelserne, og hvor er det dokumenteret? Hvem er de ansvarlige?

Spar bladsmøreren for noget arbejde, så er det mere sandsynligt at det er jeres version der kommer ud. De har travlt, og vil gerne have hjælp til deres arbejde.

Hvem siger det?

Navn og telefonnummer på en talsperson.

Helst også 1-3 citater fra vedkommende, som hurtigt opridser baggrunden for aktionen. Hvis journalisten får nogle gode citater med et navn på, behøver hun ikke engang ringe for at kunne skrive artiklen færdig. Hvis der ikke er nogen citater, bliver der nok ikke nogen artikel. Det er direkte dumt at være anonym, så længe aktionen ikke er alt for ulovlig.


Mailadresser til redaktioner:

indland@pol.dk, indland@information.dk, red@metroxpress.dk, thp@urban.dk, indland@berlingske.dk, redaktionssekretariatet@jp.dk, redaktionen@eb.dk, bt@bt.dk, indland@dr.dk, tv2@tv2.dk, lorry@lorry.dk, indland@avisen.dk, modkraft@modkraft.dk

Frederiksberg-Bladet <red.fb@b-l.dk>