Nyere aktivisme kronologisk

Fra Aktiwiki
Skift til: Navigation, Søgning

Nyere Aktivistisk Historie[redigér]

Her følger en ukomplet, men forhåbentlig beskrivende aktivistisk historie siden 2. Verdenskrig. Formålet er at lave en udførlig database der så godt som muligt beskriver de hvordan det er gået for de anarkistiske aktivistiske kampe historisk set og som kan bruges til at analysere de konkrete styrkeforhold der har været i de konkrete bevægelser og hos politiet. Hvad der følger er derfor en kronologisk kort beskrivelse af de aktivistiske handlinger.

Listen bør derfor primært handle om ting fra Danmark og danske styrkeforhold men til større europæiske protester eller protester der har været så spektakulære at give genlyd i danske aktivist-kredse kan også skrives ind. Som eksempel bør X-dagsprotesterne da Irakkrigen brød ud kun dækkes fra dansk optik hvorimod topmøder som EU-topmødet i Göteborg, G8 i Genoa eller tyskland kan have sin berettigelse i listen.

Datoer i parantes betyder at datoen er gætværk fordi de nyhedsartikler jeg bruger som kilder ikke er præcise. Det er derfor oftest artiklens dato frem for den dato begivenheden er fra.

1970[redigér]

September: Verdensbanken afholder topmøde i københavn. Dette fører til omfattende protester, kampe og konfrontationer mellem politi og demonstranter. Der bliver anvendt slangebøsser, molotow cocktails (ganske vist kun få gange)

1980[redigér]

27. April - 3. Maj Slaget om byggeren. En beboerskabt byggelegeplads på Nørrebro ryddes af politi. Natten efter genopfører aktivister og beboere den igen. Den lever nogle dage før den igen ryddes d. 3. Maj. Der blev kastet med ting. Politiet brugte stave, anholdt og varetægtsfængslede folk (ret gerne dette hvis i ved hvor mange osv).

1986[redigér]

September Ryesgade barrikeres af op mod 1500 BZ'ere og der opstår kortere kampe mellem dem og politiet. Der bliver kastet med molotow cocktails, sten og skudt med slangebøsser efter politiet. Dette bliver starten på en ni dage lang stillingskrig hvor politi BZ'ere nedstirrer hinanden indtil BZ'erne vælger at forlade området.

BZ'AT - Ni dage bag barrikaderne film

1992[redigér]

Danske og svenske antifascister blokerer den nazistiske kongehyldest i Lund. Politiet vælger ikke at angribe blokaden der består af næsten 5.000 mennesker.

1993[redigér]

18. Maj Efter unionsafstemningen opstår der voldsomme gadekampe der kulminerer da politiet affyrer 113 skarpe skud i luften og ind i folkemængden og sårer 14 mennesker.

2001[redigér]

5. Februar Et par hundrede demonstranter minder den 15 årige norske antiracist der blev stukket ihjel af nynazister. Demoen er arrangeret af AntiRacistisk Netværk.


X. Februar Demonstration mod Novo Nordisk og Lundbeck der nægtede sydafrika at producere kopimedicin til bekæmpelse af HIV. Demoen får medieomtale i TV og der ses spontane protester verden over. Medicinalselskaberne opgiver hurtigt at forfølge deres patent.


26. marts 25 aktivister fra initiativet 'Intet menneske er illegalt' anholdes da de spærrer Christiansborg af med pigtråd i protest mod Schengens oprustning af grænserne mellem Europa og resten af verden.


30-31. marts FAF arrangerer møde og protester mod Dansk Folkepartis Ungdoms landsmøde i Odense. Der bliver til en mindre demo (50 mennesker) og en række små mere eller mindre vellykkede stik-aktioner.


16. april SUF (Socialistisk UngdomsFront) stiftes som en sammenlægning mellem REBEL og Enhedslistens Ungdomsnetværk. Rød ungdom vil ikke rigtig være med.


21. April Demonstration mod EU's finansministertopmøde i Malmö. Omkring 1.500 deltager. Der bliver kaster med lidt æg og sprøjtet en smule med en medbragt pulverslukker hvorefter politiet vælger at anholde den radikale blok. 266 demonstranter anholdes. Adskillige kommer til skade.


1. maj Ca 600 deltager i en antikapitalistisk 1. maj mod markedsdiktatur. Om aftenen er der gadefest i Baldersgade hvor festen ender med lidt tilt, infights og en smule hærværk. Ubekræftet: Lidt politivold ved technofesten i fælledparken.


6. maj Nazisten og brevbombesenderen Thomas Nakaba stikkes ned. En person fra 'det autonome miljø' anholdes efterfølgende men frikendes senere.

12. maj Omkring 100 demonstranter punker den til anti-melodigranprix med punkmusik i fælledparken.


14. maj Sidste sangaften i Nørresundby. Nazisterne bliver smidt ud af deres hus da medieomtalen får en udenlandsk ejer til at indse at han ikke vil eje en nazistisk kommandocentral.


16. maj Sangaften foran DNSB-huset i greve. Successen bider sig ikke fast.


7. juni Politiet stormer ungdomshuset. Der bliver kastet et par flasker efter dem. 4 anholdes. Argumentet for ransagningen er en jagt på en grafittimaler, men aktivister spekulerer i at politiet vil have et kig ind i huset op til Göteborgs protesterne.


X juni Ca 150 demonstrerer i protest mod politiets razzia i ungdomshuset. Demonstrationen forlader ruten på Nørrebro og leger gemmeleg i Assistenskirkegården.

  • Hukommelsen


10. Juni Pia Kjærsgaard forlader et danskhedsarrangement for mindretallet i Flensborg da hun føler sig 'generet' af lokale antifascister.


14-16. Juni EU topmødet i Göteborg Det svenske by Göteborg danner rammen om kampe mellem politi og demonstranter. Begivenhederne tager fart da politiet omringer og angriber aktivisters møde og soveskole Hvitfeldtska gymnasiet og anholder omkring 450 mennesker torsdag d. 14. Juni før de første demonstrationer er gået i gang. Dagen efter byder på to voldsomme gadekampe, en smadret forretningsgade, to skudte demonstranter og en skudt journalist. Omkring 20 betjente kom til skade og 1.150 demonstranter blev anholdt.


20-22. juli. G8-topmøde i Genoa Genoa danner rammen om hvad der af pressen bliver kaldt de voldsommeste uroligheder i Vesteuropa siden Anden Verdenskrig. Det er nok ikke tilfældet, men det går hårdt for sig når 250.000 demonstranter mødes og demonstrerer mod G8. Demonstranter går forskellige ruter for at blokere og angribe G8 topmødet, men de mødes hurtigt af politivold og tåregas. Det udvikler sig hurtigt til hårde gadekampe. Aktivisterne kaster sten og enkelte molo'er her. Politiet skyder tåregas, slår med knipler og sårer hundredevis af demonstranter. Demonstranternes tilholdssteder og mediecenter raides. En enkelt demonstrant bliver skudt i hovedet og dør øjeblikkeligt. Heller ikke ved dette topmøde kom demonstranterne tæt på at stoppe topmødet.


23. juli. En lille uges BZ-by arrangement i svendborg kulminerer med at 50-100 lokale unge fra en havnefest angriber det BZ'atte hus med sten og flasker og politiet efterfølgende rydder det. 35 bliver anholdt.


(1.) August Maskerede mænd trænger ind i kollektivet Bunzen i Baldersgade og sender 3 på hospitalet. Man finder ikke ud af hvem der gjorde det og om det var politisk.


(5.) august 2 nazister anholdes i Hillerød efter en lille og uanmeldt Hessmarch. Der bliver ingen modmarkeringer.


18. august Den kortlivede gruppe No-Kay demonstrerer i odense mod de 'fremmedes kvindesyn' men blokeres af lokale antifascister. Der er ca 25 no-kay'er og et lignende antal antifascister.


24. august En patruljevogn overfaldes af unge 2.G'ere på Nørrebro og en betjent såres. Bolitiet beslutter at enhver politiforretning i bydelen skal følges af mindst en gruppevogn med kampklare betjente. Det er uvist hvor lang tid dette urealistiske beredskab varer men i ugerne efter er det kun gruppevogne der kører rundt.


(30.) august. Studerende strejkede og demonstrerede mod nedskæringer i københavn. Demonstranterne var hovedsageligt gymnasieelever.


11. september Noget med et par rutefly og et par højhuse.


(<27.) september Demonstrationer mod israelsk terror.


(<30.) september De nye ejere af ungdomshuset afholder gudstjeneste i deres menighedshus på Griffenfeldsgade på Nørrebro. Den bliver dog forstyrret af tilhørere fra ungdomshuset der smider skrald rundt omkring og vælter tingene i salen. Lidt senere omringer politiet ungdomshuset og indleder en stillingskrig. Undskyldningen for razziaen er at politiet leder efter nogle ting faderhuset siger blev stjålet under tumulten i frikirken. Efter nogle timers nervekrig vælger aktivisterne at lade politiet gennemføre deres razzia uden kamp og de fleste bliver anholdt.


(4.) oktober Første fredsdemonstration mod USAs krig i afghanistan.


(7.) oktober Ca 500-1.000 demonstrerer mod krigen USA netop satte i gang i Afghanistan.


(10.) oktober 100 efterskoleelever demonstrerer mod krigen.


(13.) oktober Et par hundrede demonstrerer i København mod krigen i Afghanistan på den internationalt aftalte aktionsdag.


(19.) november Politiet stormer Bumzen i Baldersgade. Det handler vist nok ikke om noget aktivistisk.


(22.) november Kunstnerstudenter laver bannerdrop mod højredrejningen.


(23.) november Ungdomshuset får rettens ord på at der skal en fogedretsag til før de kan sættes ud af huset. Den lange retsag går i gang og ungdomshuset vinder tid.


(9.) december I anledningen af årsdagen for knivdrabet på en ung naziskin forenes den svenske nazibevægelse omkring Salemmarchen. Næsten 1000 nazister er på gaden i stockholmforstaden Salem. Dette er den største nazidemonstration i sverige siden krigen. En antiracistisk demonstration på nogenlunde samme størrelse demonstrærer tidligere på dagen. Kun få danskere deltagere og der er ingen bustransport.


X december i juleferien 2-300 demonstrerer mod faderhusets overtagelse af ungdomshuset i en farverig demonstration. Der kastes snebolde efter politiet men ingen anholdes.

31. december Faderhuset indtager ungdomshuset og smider en enlig aktivist ud. Aktivister generobrer dog hurtigt huset og smider de kristne korporligt ud. Enkelte faderhus'ere får nogle knubs med på vejen. Ingen bliver anholdt selvom politiet er på pletten.

2002[redigér]

(20.)januar Statsminister Anders Fogh Rasmussen får et æg i hovedet. To anholdes uger senere. En idømmes 14 dages fængsel.

8. februar Ansporet af virksomheder og medier markerer titusindvis af mennesker "Fredag mod Fremmedfrygt" på Rådhuspladsen.

(17.) februar Jyder Mod Overflødige Motorveje sætter sig i et træ.


(24.) februar Det Blå Hus på Åboulevarden bliver BZ'at af en gruppe der kalder sig BZ'ningen. Dette bliver starten på en BZ-maraton hvor huset bliver BZ'at og ryddet 7-9 gange før politiet giver op og lader BZ'erne beholde deres hus.

26. Februar Med EU-topmødet i horisonten bliver straframmen for gadeuorden tredoblet.


12. Marts Politiet og PET begynder en medie-kampagne mod EU aktivisterne ved påstande om at aktivister planlægger voldsom uro til EU topmødet. Ingen sådanne planer findes blandt aktivisterne. Skræmmekampagnen fortsætter resten af året op til EU-topmødet i december.


20. Marts Omkring 20.000 demonstranter fra fagforeninger, studerende og græsrødder protesterer imod de talrige forringelser VKO regeringen har indført. Dette bliver den første af de store velfærdsprotester der præger hele VKO's 10-årige regeringstid.


(5. April) Globale rødder lavede bannerdrop fra et israelske luftfartsselskab. Opfordrede til et boykot af israelske produkter.

(6. April) 1500 mennesker protesterer mod Israels overgreb i Odense.


(8. April) Der opstår uro under den pro-israelske prædikant Moses Hansens demonstration i Århus. okmring 100 hovedsageligt palæstinensiske unge forsøger at nå frem til ham. 31 bliver anholdt.


(9. April) 50 kurdere demonstrerer imod at Anders Fogh vil have PKK stemplet som en terrororganisation.


12. April Moses Hansen forsøger sig igen. Denne gang med et 24-timers bønnemøde for Israel på Israels Plads i københavn. Kun 20 pro-israelere er til stede imens omkring 3-400 palæstinensere og autonome forsøger at nå frem til. Det udvikler sig til tumulter og politiet anvender stavene og anholder 5-10 personer. Imens politiet spreder mængden eskorteres Moses Hansen væk og den pro-israelske demonstration går i opløsning.


17. April I anledning af det danske fodbold-landsholds venskabskamp med Israel er der tre forskellige demonstrationer imod Israel i København. Boykot Israel mobilisere den danske venstrefløj imens nogle palæstinensiske og muslimske grupper arrangerer to andre. Sammenlagt tæller de omkring 3.000 mennesker. Efter nogle af demonstrationerne begynder deltagerne at bevæge sig gennem fælledparken. Uroen starter da civilbetjente trækker stavene under nogle anholdelser. Efter det kastes der sten og flasker og politiet masseanholder i alt ca 150 demonstranter. Det præcise tal har været svært at skaffe.


1. maj Så vidt jeg husker var der en anarkistisk første maj arrangeret af ungdomshuset eller Den Anarkistiske Føderation. En antikapitalistisk 1. maj af Globale Rødder. Og den klassiske røde første maj. Måske blev venstres ungdoms bod også smadret i fælledparken af de fulde de provokerede.


16 maj Forskellige faglige grupper håber på at lamme landet med en strejke imod VKO-regeringens nye deltidslov. Der er spredte strejker men den store effekt udebliver. Modkraft arkiv


23. maj En gruppe irakiske asylansøgere sultestrejker imod planerne om at sende dem ud til Irak der nu trues af USA's krig. Sultestrejken ophæves efter 7 dage da integrationsminister Bertel Haarder lover de ikke vil blive sendt ud af landet med magt.


2. Juni Terrorloven vedtages uden særlig meget offentlig debat eller store protester.

(10. juni) Politiet ransager en række venstreradikale boliger i københavn samt kollektivet Bumzen i Baldersgade. Officielt er ransagningerne en led i jagten på De Brune Bude. En hash-service der bringer hash ud til rygere i københavn. Politiet sparer ikke for dramatikken og påstår at pengene skal bruges til aktioner under EU-topmødet samt at de har fundet ting der kan bruges til at lave bomber i Baldersgade. Der bliver naturligvis også konfiskeret masser af computere, dagbøger og politisk materiale.


(17. Juni) To kvinder fra Rød Ungdom udsættes for tilfældig politivold på stengade da. De bliver grebet på halsen og kaldt "autonome møgluder". Politivolden vækker vrede fra aktivisterne der beskriver det som en optrapning af politivolden op til EU topmødet.


21 Juni Politiet udsteder i første omgang forbud mod musik til en Reclaim The Streets demonstration i København. Udsigten til konflikt skaber i pressen forventning om sammenstød. Få timer før festen skrider politiets topchef under EU formandskabet Kai Vittrup ind og tillader musikken. Omkring 200 mennesker danser til festen der forløber fredeligt. ANALYSE: Det var en meget nem måde for politiet at skabe forventning om konflikt hvorefter politiets kommende chef under topmødet fremstår som den fredsskabende.


(28. juni) Jyder mod overflødige motorveje opgiver deres trebesættelse.


(8. Juli) Farum rådhus udsat for hærværk med sten og maling.


10. Juli En hemmeligt politipapir med overvågningsinstrukser over en række autonome tilholdsteder finder sin vej til pressen og det skaber lidt debat.


(13. Juli) Omkring 1000 mennesker hovedsageligt fagforeningsfolk demonstrerede imod det første af de uformelle EU-topmøder i Kolding.


X. Juli Omkring 2-400 demonstranter demonstrerede imod EU's miljøministertopmøde i Sønderborg. To aktivister hoppede i havnen hvor de svømmede ud til det reasturantskib der opvartede miljøministrene. De anholdes efter de er kommet op og har fået tøj på. Den ene aktivist befries dog af andre demonstranter og der opstår lidt tumult. Miljøministeren tager ned for at snakke med demonstranterne, men bliver spyttet på. Den befriede demonstrant anholdes senere på dagen. I alt anholdes omkring 5-7 demonstranter for mindre forseelser.


23. Juli Globale Rødder BZ'er en texaco tank.

2007[redigér]

1. Marts Kl 7:00: Ungdomshuset ryddes af politi og militær der firer sig ned på taget fra helikopter og bryder gennem murene fra en container. Dette udløser i løbet af få timer voldsomme gadekampe på Nørrebro, aktioner og trafikblokader i det meste af byen. Kl 17:00: En demonstration bevæger sig fra Blågårds Plads op mod ungdomshuset. Der kastes sten efter politiet der forsøger at spærre vejen. En knibetangsmanøvre anholder 36 demonstranter og tilfældige tilskuere fra demonstrationens forende. Efter det spredes flokken og urolighederne decentraliseres i løbet af aftenen.

  • Samme aften er der en demonstration fra Rådhuspladsen til Folkets Park. Dette bliver startskuddet til de såkaldte torsdagsdemoer, som fra denne dag foregår hver torsdag i mere end 70 uger, indtil der endelig indgås en aftale med kommunen om et nyt ungdomshus.

2008[redigér]

25.oktober [Luk Lejren] Omkring 1500 aktivister aktionerer ved asylcenter Sandholm. Det er første store masseulydighedsaktion efter G13. Aktivisterne lykkedes med at klippe hul i hegnet til Sandholmlejren, men fik store mængder tåregas. 20-30 aktivister anholdes.


1. Marts Omkring 5000 demonstranter demonstrerer fredeligt for et nyt ungdomshus. Undervejs forveksles nogle civilbetjente med nazister og de overfaldes. En demonstrant anholdes og varetægtsfængsles kortvarigt.

2009[redigér]

1. Marts Ungdomshuset mindes med en demonstration. Den forløber fredeligt, men der bliver malet en del grafitti på muren til Assistenskirkegården. Demonstrationen slutter ved Ground 69 hvor nogle aktivister begynder at bygge et nyt ungdomshus. Andre aktivister tænder bål på Jagtvej og der opstår uenighed om mål og midler. Aktivisterne beslutter dog at lade bålet brænde ud og fokusere på byggeriet i stedet indtil politiet angriber og jager alle væk.


COP15 Klimatopmødet

12. december Kl. 12 starter den store, folkelige demonstration fra Christiansborg Slotsplads til Bella Center. Det er en af de største demonstrationer i nyere tid og tæller ca. 100.000 deltagende. Demonstrationen går ad Knippelsbro ud gennem Christianshavn, men kort efter Christmas Møllers Plads foretager politiet en knibetangsmanøvre, hvor ca. 1000 mennesker fra demonstrationens bagtrop spærres inde og anholdes præventivt. Efterfølgende rejses der kun tiltale mod enkelte demonstranter men ingen fra masseanholdelsen. Landsretten vurderer at masseanholdelsen var ulovlig og i strid med EU's menneskerettighedskonvention og de der søgte fik erstatning.

2010[redigér]

18. december 100 demonstranter demonstrerer imod politiets "opførsel og menneskesyn" under parolen "Still pushing police". Arrangøren var Still not ♥'ing og anledningen var den lækkede politiradiooptagelser fra klimatopmødet et år tidligere. Demonstrationen startede på Christianshavns torv og gik mod indre by. Demonstranterne kastede snebolde efter den første transit betjente der kom og forsøgte at stoppe demonstranterne. Det lykkedes dog ikke og først med forstærkninger lykkedes det politiet at stoppe demonstranterne ved broen til storkespringvandet. Politiet forsøgte sig både med en masseanholdelse og senere med enkelte anholdelser, men blev forhindret. Udover massiv snekasten blev der også kastet enkelte flasker, kanonslag og lidt byggemateriel. Demonstranterne trak sig til Christiania uden anholdelser.

2011[redigér]

21. maj - BZ søminen

Omkring 1500 demonstranter indtog det tomme søminedepot ved Christiania. Politiet valgte at holde sig i baggrunden og lade aktivisterne indtage grunden til stor frustration for ejeren - boligspekulanten Mogens DeLinde. For inden var der ført en åben pressestrategi fra aktivisterne og udsendt adskillige åbne breve til både naboer, politiet og Mogens.