Forskel mellem versioner af "Hjælp:Navigation"

Fra Aktiwiki
Skift til: Navigation, Søgning
 
(3 mellemliggende versioner af den samme bruger vises ikke)
Linje 1: Linje 1:
 
Når du ser en side på AktiWiki, vil du finde tre hovedelementer til navigation:
 
Når du ser en side på AktiWiki, vil du finde tre hovedelementer til navigation:
  
#[[#Sidebar|Sidemenuen]] giver dig adgang til vigtige sider i wikien, såsom [[Speciel:MyLanguage/Help:Recent_changes|Seneste ændringer]] eller [[Speciel:MyLanguage/Help:Managing_files|Upload fil]]. AktiWiki kræver, at du logger på, før du kan se alle sidebjælke-valg.
+
#[[#Sidemenu|Sidemenuen]] giver dig adgang til vigtige sider i wikien, såsom [[Speciel:Seneste_ændringer|Seneste ændringer]] eller [[Speciel:Upload|Upload fil]]. AktiWiki kræver, at du logger på, før du kan se alle sidebjælke-valg.
#[[#Page_Tabs|Faneblade]] vedrørende den aktuelle side, nemlig dens tilhørende diskussionsside, versionshistorik, og - ikke mindst - redigér.
+
#[[#Faneblade|Faneblade]] vedrørende den aktuelle side, nemlig dens tilhørende diskussionsside, historik, og - ikke mindst - redigér.
#[[#User_Links|Brugerlinks]]; som anonym bruger vil du se links til oprettelse af et brugernavn og log ind. Som indlogget bruger har du nogle personlige links, deriblandt til din bruger-side og [[Speciel:MyLanguage/Help:Preferences|indstillinger]].
+
#[[#Brugerlinks|Brugerlinks]]; som anonym bruger vil du se links til oprettelse og log ind. Som indlogget bruger har du nogle personlige links, deriblandt til din bruger-side og [[Speciel:Indstillinger|indstillinger]].
 
+
== Sidebjælke ==
+
 
+
[[File:Vector Sidebar.png|frame|left|Eksempel på sidebjælke, vist til venstre på siden]] Sidebjælken vises til venstre for indholds-siden under webstedets logo og fungerer som en indholdsoversigt, der giver hurtig adgang til nogle vigtige sider i wikien, såsom seneste ændringer eller upload fil.
+
 
+
=== Navigation ===
+
 
+
Hvis du klikker på logoet hopper du tilbage til wikiens forside. Linkene i sektionen "navigation" lige under, giver dig mulighed for at hoppe til nogle vigtige sider i wikien. Disse links bestemmes af webstedets administratorer.
+
  
 +
== Sidemenu ==
  
 +
[[File:Vector Sidebar.png|frame|right|Eksempel på sidebjælke, vist til venstre på siden]] Sidemenuen vises til venstre for indholds-siden og fungerer som en indholdsoversigt, der giver hurtig adgang til nogle vigtige sider i wikien, såsom [[Speciel:Seneste_ændringer|Seneste ændringer]] eller [[Speciel:Upload|Upload fil]].
  
 
=== Værktøjskasse ===
 
=== Værktøjskasse ===
  
Tools indeholder et udvalg af links som ændres, afhængig af hvilken type side du kigger på.
+
Værktøjer indeholder et udvalg af links som ændres, afhængig af hvilken type side du kigger på.
  
 
;På alle sider (undtagen særlige sider)
 
;På alle sider (undtagen særlige sider)
Linje 23: Linje 17:
 
;
 
;
  
*"What links here" tager dig til en specialside, der viser de sider på denne wiki, som indeholder et link til den aktuelle side. Dette er nyttigt, når du er på udkig efter sider med relaterede oplysninger. "What links here"-listen kan også være nyttig, når du restrukturerer wiki-sider og har brug for at kontrollere, om links til disse sider stadig er relevante, efter ændringerne i den aktuelle side.
+
*"Hvad henviser hertil" tager dig til en specialside, der viser de sider på denne wiki, som indeholder et link til den aktuelle side. Dette er nyttigt, når du er på udkig efter sider med relaterede oplysninger. "Hvad henviser hertil"-listen kan også være nyttig, når du restrukturerer wiki-sider og har brug for at kontrollere, om links til disse sider stadig er relevante, efter ændringerne i den aktuelle side.
  
 
;
 
;
*"Related changes"-værktøjet viser alle seneste ændringer i de sider der linkes til fra den aktuelle side. De seneste ændringer af alle relevante skabelonsider er inkluderet i den resulterende liste. "Skjul mindre ændringer"-valgmuligheden, der kan indstilles i bruger-indstillinger gælder blandt andet for "related changes".
 
  
;På alle sider (herunder særlige sider)
+
*"Relaterede ændringer"-værktøjet viser alle seneste ændringer i de sider der linkes til fra den aktuelle side. De seneste ændringer af alle relevante skabelonsider er inkluderet i den resulterende liste. "Skjul mindre ændringer"-valgmuligheden, der kan indstilles i bruger-indstillinger gælder blandt andet for "Relaterede ændringer".
 +
 
 +
;På alle sider (herunder særlige sider)<br/>
  
 
;
 
;
*"Upload file" viser en specialside, der tillader registrerede brugere at uploade billeder og andre filer til wikien. Uploadede filer kan linkes fra eller indsættes i wiki-sider. Upload af filer, visning af filer på serveren, herunder dem på wiki-siderne og styring af uploadede filer, kan diskuteres i [[Hjælp:Managing_files|håndtering af filer]] i denne manual. Linket vises ikke, hvis filoverførsel ikke er aktiveret.
+
 
;*"Special pages"-værktøjet viser AktiWiki's specialsider. I AktiWiki terminologi er en specialside en side, der præsenterer information om wikien og/eller giver adgang til administrations-muligheder for wikien, for eksempel en liste over registrerede brugere, statistikker, såsom antal sider og antal side-redigeringer, system-logfiler, en liste over forældreløse sider, osv. Disse særlige sider genereres når special pages indlæses, i stedet for som normalt, når en side gemmes i wiki-databasen.
+
*"Læg en fil op" viser en specialside, der tillader registrerede brugere at uploade billeder og andre filer til wikien. Uploadede filer kan linkes fra eller indsættes i wiki-sider. Upload af filer, visning af filer på serveren, herunder dem på wiki-siderne og styring af uploadede filer, kan diskuteres i [[Hjælp:Managing_files|håndtering af filer]] i denne manual. Linket vises ikke, hvis filoverførsel ikke er aktiveret.
 +
 
 +
;
 +
 
 +
*"Specialsider"-værktøjet viser AktiWiki's specialsider. I AktiWiki terminologi er en specialside en side, der præsenterer information om wikien og/eller giver adgang til administrations-muligheder for wikien, for eksempel en liste over registrerede brugere, statistikker, såsom antal sider og antal side-redigeringer, system-logfiler, en liste over forældreløse sider, osv. Disse særlige sider genereres når Specialsider indlæses, i stedet for som normalt, når en side gemmes i wiki-databasen.
  
 
<!-- please don't remove this anchor -->
 
<!-- please don't remove this anchor -->
Linje 40: Linje 39:
 
[[File:Vector page tabs.png|thumb|Standard faneblade øverst på siden]]
 
[[File:Vector page tabs.png|thumb|Standard faneblade øverst på siden]]
  
Faneblade vises øverst på siden til højre for webstedets logo (ved brug af standard MonoBook eller Vector udseende). Disse faner giver dig mulighed for at udføre handlinger eller se sider, der er relateret til den aktuelle side. De tilgængelige standardhandlinger omfatter: visning, redigering og diskussion af den aktuelle side. De specifikke faner, som vises på dine sider, afhænger af om du er logget på wikien og om du har sysop (administrator) privilegier på wikien. På særlige sider vises kun navnerums-fanen.
+
Faneblade vises øverst på siden. Disse faner giver dig mulighed for at udføre handlinger eller se sider, der er relateret til den aktuelle side. De tilgængelige standardhandlinger omfatter: visning, redigering og diskussion af den aktuelle side. De specifikke faner, som vises på dine sider, afhænger af om du er logget på wikien og om du har sysop (administrator) privilegier på wikien. På særlige sider vises kun navnerums-fanen.
  
 
;Standard for alle brugere
 
;Standard for alle brugere
  
 
;
 
;
 +
 
*"[[Hjælp:Namespaces|Navnerum]]" (side, hjælp, special-side, skabelon, bruger-side etc.)
 
*"[[Hjælp:Namespaces|Navnerum]]" (side, hjælp, special-side, skabelon, bruger-side etc.)
;*"Discussion"
+
 
;*"Edit" (kan læses "view source", hvis anonym redigering er deaktiveret, er siden i AktiWiki: navnerummet, eller siden er beskyttet)
+
;
;*"{{lcfirst:{{int|history_short}}}}"
+
 
 +
*"Diskussion"
 +
 
 +
;"Rediger" (kan læses "Se kilde", hvis siden er i AktiWiki navnerummet, eller siden er beskyttet)<br/>
 +
 
 +
:
 +
 
 +
*"Historik"
  
 
;Ekstra faner for ind-loggede brugere
 
;Ekstra faner for ind-loggede brugere
  
 
;
 
;
*"{{lcfirst:{{int|move}}}}"
 
;*"{{lcfirst:{{int|watch}}}}"
 
  
;Ekstra faner for sysop-administratorer
+
*"Flyt"
 +
 
 +
;
 +
 
 +
*"Overvåg"
 +
 
 +
;Ekstra faner for sysop-administratorer<br/>
 +
 
 +
;
 +
 
 +
*"Beskyt"
  
 
;
 
;
*"{{lcfirst:{{int|protect}}}}"
 
;*"{{lcfirst:{{int|delete}}}}"
 
  
Administratorer kan tilføje eller fjerne faner ved brug af JavaScript eller installation af udvidelser, så fanerne ikke altid ser ens ud på forskellige wikier.
+
*"Slet"
  
  
Linje 68: Linje 81:
 
== Brugerlinks ==
 
== Brugerlinks ==
  
[[File:Vector user links.png|frame|left|Standard brugerlinks øverst til højre på siden]]
+
[[File:Vector user links.png|frame|right|Standard brugerlinks øverst til højre på siden]]
  
Bruger-relaterede links vises øverst til højre på siden (hvis du bruger standard MonoBook udseende). Disse links tillader den indloggede bruger at se og redigere sin brugerside og sine websteds-indstillinger. Desuden giver de brugeren hurtig adgang til at se egne wiki-bidrag og mulighed for at logge ud.
+
Bruger-relaterede links vises øverst til højre på siden. Disse links tillader den indloggede bruger at se og redigere sin brugerside og sine websteds-indstillinger. Desuden giver de brugeren hurtig adgang til at se egne wiki-bidrag og mulighed for at logge ud.
  
 
For anonyme brugere erstattes brugerlinks'ene af et link til wikiens login-side, eller hvis aktiveret, et link til IP-adressen og IP-adressens diskussionsside.
 
For anonyme brugere erstattes brugerlinks'ene af et link til wikiens login-side, eller hvis aktiveret, et link til IP-adressen og IP-adressens diskussionsside.
  
;“&lt;username&gt;”
+
;“&lt;Brugernavn&gt;”<br/>
 
:Et link til din brugerside, hvor du kan skrive information om dig selv, gemme huske-noter eller hvad ellers du synes er smart.
 
:Et link til din brugerside, hvor du kan skrive information om dig selv, gemme huske-noter eller hvad ellers du synes er smart.
;""<br/>
+
;"Diskussion"<br/>
:Dette er et link til din diskussionsside, hvor folk kan skrive beskeder til dig.
+
:Dette er et link til din diskussionsside, hvor folk kan skrive beskeder til dig.<br/>
;""<br/>
+
;"Indstillinger"<br/>
:Tillader dig at ændre dine personlige wiki-indstillinger.
+
:Tillader dig at ændre dine personlige wiki-indstillinger.<br/>
;""<br/>
+
;"Overvågningsliste"<br/>
:En liste over alle sider, som du holder øje med. Sider kan tilføjes denne liste ved at klikke "watch" øverst på siden.
+
:En liste over alle sider, som du holder øje med. Sider kan tilføjes denne liste ved at klikke "Stjernen" i sidens faneblade.<br/>
;""<br/>
+
;"Bidrag"<br/>
:En liste over brugerbidrag, som du har lavet på wikien.
+
:En liste over brugerbidrag, som du har lavet på wikien.<br/>
;""<br/>
+
;"Log af"<br/>
:Klik på dette link for at logge ud af wikien
+
:Klik på dette link for at logge ud af wikien<br/>
[[Category:Sider med brudte filhenvisninger]] [[Category:Help{{translation}}|{{PAGENAME}}]]
+

Nuværende version fra 27. aug 2015, 12:24

Når du ser en side på AktiWiki, vil du finde tre hovedelementer til navigation:

 1. Sidemenuen giver dig adgang til vigtige sider i wikien, såsom Seneste ændringer eller Upload fil. AktiWiki kræver, at du logger på, før du kan se alle sidebjælke-valg.
 2. Faneblade vedrørende den aktuelle side, nemlig dens tilhørende diskussionsside, historik, og - ikke mindst - redigér.
 3. Brugerlinks; som anonym bruger vil du se links til oprettelse og log ind. Som indlogget bruger har du nogle personlige links, deriblandt til din bruger-side og indstillinger.

Sidemenu[redigér]

Eksempel på sidebjælke, vist til venstre på siden
Sidemenuen vises til venstre for indholds-siden og fungerer som en indholdsoversigt, der giver hurtig adgang til nogle vigtige sider i wikien, såsom Seneste ændringer eller Upload fil.

Værktøjskasse[redigér]

Værktøjer indeholder et udvalg af links som ændres, afhængig af hvilken type side du kigger på.

På alle sider (undtagen særlige sider)
 • "Hvad henviser hertil" tager dig til en specialside, der viser de sider på denne wiki, som indeholder et link til den aktuelle side. Dette er nyttigt, når du er på udkig efter sider med relaterede oplysninger. "Hvad henviser hertil"-listen kan også være nyttig, når du restrukturerer wiki-sider og har brug for at kontrollere, om links til disse sider stadig er relevante, efter ændringerne i den aktuelle side.
 • "Relaterede ændringer"-værktøjet viser alle seneste ændringer i de sider der linkes til fra den aktuelle side. De seneste ændringer af alle relevante skabelonsider er inkluderet i den resulterende liste. "Skjul mindre ændringer"-valgmuligheden, der kan indstilles i bruger-indstillinger gælder blandt andet for "Relaterede ændringer".
På alle sider (herunder særlige sider)
 • "Læg en fil op" viser en specialside, der tillader registrerede brugere at uploade billeder og andre filer til wikien. Uploadede filer kan linkes fra eller indsættes i wiki-sider. Upload af filer, visning af filer på serveren, herunder dem på wiki-siderne og styring af uploadede filer, kan diskuteres i håndtering af filer i denne manual. Linket vises ikke, hvis filoverførsel ikke er aktiveret.
 • "Specialsider"-værktøjet viser AktiWiki's specialsider. I AktiWiki terminologi er en specialside en side, der præsenterer information om wikien og/eller giver adgang til administrations-muligheder for wikien, for eksempel en liste over registrerede brugere, statistikker, såsom antal sider og antal side-redigeringer, system-logfiler, en liste over forældreløse sider, osv. Disse særlige sider genereres når Specialsider indlæses, i stedet for som normalt, når en side gemmes i wiki-databasen.


Faneblade[redigér]

Standard faneblade øverst på siden

Faneblade vises øverst på siden. Disse faner giver dig mulighed for at udføre handlinger eller se sider, der er relateret til den aktuelle side. De tilgængelige standardhandlinger omfatter: visning, redigering og diskussion af den aktuelle side. De specifikke faner, som vises på dine sider, afhænger af om du er logget på wikien og om du har sysop (administrator) privilegier på wikien. På særlige sider vises kun navnerums-fanen.

Standard for alle brugere
 • "Navnerum" (side, hjælp, special-side, skabelon, bruger-side etc.)
 • "Diskussion"
"Rediger" (kan læses "Se kilde", hvis siden er i AktiWiki navnerummet, eller siden er beskyttet)
 • "Historik"
Ekstra faner for ind-loggede brugere
 • "Flyt"
 • "Overvåg"
Ekstra faner for sysop-administratorer
 • "Beskyt"
 • "Slet"


Brugerlinks[redigér]

Standard brugerlinks øverst til højre på siden

Bruger-relaterede links vises øverst til højre på siden. Disse links tillader den indloggede bruger at se og redigere sin brugerside og sine websteds-indstillinger. Desuden giver de brugeren hurtig adgang til at se egne wiki-bidrag og mulighed for at logge ud.

For anonyme brugere erstattes brugerlinks'ene af et link til wikiens login-side, eller hvis aktiveret, et link til IP-adressen og IP-adressens diskussionsside.

“<Brugernavn>”
Et link til din brugerside, hvor du kan skrive information om dig selv, gemme huske-noter eller hvad ellers du synes er smart.
"Diskussion"
Dette er et link til din diskussionsside, hvor folk kan skrive beskeder til dig.
"Indstillinger"
Tillader dig at ændre dine personlige wiki-indstillinger.
"Overvågningsliste"
En liste over alle sider, som du holder øje med. Sider kan tilføjes denne liste ved at klikke "Stjernen" i sidens faneblade.
"Bidrag"
En liste over brugerbidrag, som du har lavet på wikien.
"Log af"
Klik på dette link for at logge ud af wikien