Anden Verdenskrig

Fra AktiWiki
Spring til navigation Spring til søgning

Anden Verdenskrig varede fra det tyske felttog i Polen 1. september 1939 til seks år senere da USA smed to atombomber over japanske byer.

Forspil

Fil:Rigsdagsbranden.jpg
Rigsdagsbranden 27. februar 1933, hvor nazister gav en jødisk-kommunist skylden

I 1933 kom Adolf Hitler til magten af den parlamentariske vej i Tyskland med hans nazistiske parti, allerede i 1935 indfører han værnepligt og går i gang med at udbygge Tysklands militær, selv om fredsaftalerne efter 1. verdenskrig forbød landet at opruste, England gav i juni 1935 Tyskland lov til at have en flåde på 35procent af den engelske og samme antal ubåde som England. Året efter i 1936 besætter de tyske tropper Rhin-landet og bygger fæstningsanlæg langs den franske grænse, i 1938 bliver Østrig besat, og med München-aftalen for Hitler foræret Sudeterlandet fra Tjekkoslovakiet. I 1939 bliver resten af Tjekkoslovakiet besat og del.

Polen fik den 31. marts 1939 en granti fra Frankrig og England om at de vil hjælpe landet, i det tilfælde af et overfald fra Tyskland, Sovjetunionen blev holdt uden for denne aftale efter polsk pres. Aftalen gik officielt ud på at Polen også skulle give Frankrig og Tyskland granti i tilfælde af at de to lande blev invaderet, i stedet indgik Sovjetunionen en ikke-angrebspagt med Tyskland den 31. august 1939, senere kendt som Molotov-aftalen, på den måde ville Sovjetunionen forsøge at holde krigen væk fra sig.

Felttoget i Polen 1939

1. september 1939 om morgen bliver Polen invaderet af Tyskland, to dage senere erklærer England og Frankrig krig imod Tyskland.

Afslutningen på krigen

Se også